Anasayfa   

Ýletiþim

vergisozluk.com

MEVLÜT FÝKÝRLÝ

   
   

   

Serbest Muhasebeci Mali Müþavir / Baðýmsýz Denetçi

   
           
 

A  B  C  Ç  D  E  F  G  H  I  Ý  J  K  L  M  N  O  Ö  P  R  S  Þ  T  U  Ü  V  Y  Z

 

25 Ocak 2013  CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28539

TEBLÝÐ

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurumundan:

BAÐIMSIZ DENETÝM RESMÝ SÝCÝL TEBLÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurumu tarafýndan yetkilendirilen baðýmsýz denetim kuruluþlarý ile baðýmsýz denetçilere iliþkin Baðýmsýz Denetim Resmi Sicil kayýtlarýnýn elektronik ortamda tam, doðru ve güvenilir bir þekilde tutulmasýna ve resmi sicil bilgilerinden Kurum tarafýndan belirlenenlerin ilan edilmesine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið, baðýmsýz denetim kuruluþlarý ve baðýmsýz denetçilerin resmi sicile kaydý gereken bilgilerinin; tescili, kontrol ve takibi, güncel tutulmasý, güvenliði, paylaþýmý ve ilanýna iliþkin iþlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Baðýmsýz Denetim Yönetmeliðinin 49 uncu maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Tebliðdeki terimler Baðýmsýz Denetim Yönetmeliðinde tanýmlanan anlamlarý ile kullanýlmýþtýr. Ayrýca bu Tebliðin uygulanmasýnda;

(Deðiþtirilen bendin yeni þekli ; Resmi Gazete : 07/03/2015 - 29288; Yürürlük : 07/03/2015) a) Eðitim ve Yetkilendirme Bilgi Sistemi (EYBÝS): Kurum tarafýndan elektronik ortamda oluþturulan, denetçi ve denetim kuruluþlarýnýn yetkilendirme ve resmi sicil iþlemlerinin yürütüldüðü, uygulamalý mesleki eðitimlere iliþkin her türlü bilginin alýndýðý, kayýt, tescil ve ilan edilmesi gereken içeriklerin düzenli bir þekilde depolandýðý veri tabanlarýndan oluþan bilgi iþlem sistemini,

(Deðiþtirilen bendin eski þekli ; Resmi Gazete : 07/03/2015 - 29288; Yürürlük : 07/03/2015)a) Eðitim ve Yetkilendirme Bilgi Sistemi (EYBÝS): Kurum tarafýndan oluþturulan, resmi sicil ve yetkilendirme iþlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüðü, tescil ve ilan edilmesi gereken içeriklerin düzenli bir þekilde depolandýðý veri tabanýný da içeren bilgi iþlem sistemini,

b) Güvenli elektronik imza: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayýlý Elektronik Ýmza Kanununun 4 üncü maddesinde tanýmlanan imzayý,

c) Sicil: Baðýmsýz Denetim Resmi Sicilini,

ç) Sicile kayýt grubu: Denetim kuruluþu ve denetçilerin sicilde tescil iþlemlerinin yürütüldüðü ayrý gruplarý,

d) Tadil iþlemi: Sicilde kayýtlý bulunan hususlarda meydana gelen deðiþikliðin kayda geçirilmesi iþlemini,

e) Terkin iþlemi: Sicil kayýtlarýndaki bir hususun silinmesi iþlemini,

f) Tescil iþlemi: Tescile tabi bir hususun sicile kayýt iþlemini,

g) Yönetmelik: Baðýmsýz Denetim Yönetmeliðini,

ð) Zaman damgasý: Bir elektronik verinin üretildiði, deðiþtirildiði, gönderildiði, alýndýðý veya kaydedildiði zamanýn tespit edilmesi amacýyla, elektronik sertifika hizmet saðlayýcýsý tarafýndan elektronik imzayla doðrulanan kaydý,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Baðýmsýz Denetim Resmi Sicili, Sicil Esaslarý ve Kayýt Usulü

Baðýmsýz denetim resmi sicili

MADDE 5 (1) Denetim kuruluþlarý ve denetçilere iliþkin kayýtlar, Kurumca elektronik ortamda tutulan Baðýmsýz Denetim Resmi Sicilinde izlenir.

(2) Sicile, Yönetmeliðin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fýkrasýnda yer verilen bilgiler, sürekli eðitim bilgileri; yargý organlarý, Kurum ve diðer kamu kurumlarý ve meslek örgütleri tarafýndan verilen cezalar, uygulanan müeyyideler, Kurum ve diðer kamu kurumlarý tarafýndan yürütülen gözetim ve denetime iliþkin bilgiler ile mührün takibine iliþkin bilgiler kaydedilerek takibi yapýlýr.

(3) Sicile kayýtlý olmayanlar denetim faaliyetinde bulunamazlar.

Sicil esaslarý

MADDE 6 (1) Sicilde aþaðýdaki esaslar hakimdir:

a) Beyan: Kiþinin güvenli elektronik imza ile beyan ettiði bilgi ve belgeler Kurumca kontrol edildikten sonra tescile esas olur.

b) Önemlilik: EYBÝSte Kurumca önemli görülen bilgilerin kaydý tutulur.

c) Gerçeðe uygunluk: Sicil kayýtlarýnýn gerçeði tam ve doðru olarak yansýtmasý esastýr.

ç) Güncellik: EYBÝSte kayýtlý bilgilerin güncel tutulmasý esastýr.

d) Alenilik: EYBÝSte kaydý tutulan bilgilerden Kurumca belirlenenler kamuya ilan edilir.

Sicil dili

MADDE 7 (1) Sicil kayýtlarý Türkçe tutulur. EYBÝSte kaydý tutulan bilgilerle ilgili olarak yurt dýþýndan temin edilecek belgelerin ilgili ülkenin yetkili makamlarýnca veya Türkiyenin o ülkedeki konsolosluðunca ya da Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansý çerçevesinde hazýrlanan Yabancý Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldýrýlmasý Sözleþmesi hükümlerine göre onaylanmýþ olmasý ve müracaata belgelerin tercümelerinin de eklenmesi þarttýr.

Kayýt yeri

MADDE 8 (1) Denetim kuruluþu ve denetçilerin sicil iþlemleri, EYBÝS üzerinde gerçekleþtirilir ve sicil kayýtlarý bu sistem üzerinde tutulur.

Sicil kayýt grubu

MADDE 9 (1) Denetim kuruluþu ve denetçilerin sicil iþlemleri kayýt gruplarý esas alýnarak yürütülür.

(2) Sicilde kayýtlý bulunanlar mesleki faaliyetleri açýsýndan aktif veya pasif olma durumlarýna göre iki ayrý grupta listelenir.

(3) Kurum tarafýndan, denetimi yapýlacak iþletmenin büyüklüðü, faaliyetleri ile tabi olduðu düzenlemelerin özelliði ve benzeri hususlar dikkate alýnarak belirlenen iþletmeleri denetlemek üzere farklý listeler oluþturulmasý halinde denetim kuruluþlarý ve denetçiler sicilde buna göre listelenir.

Kayýt numarasý

MADDE 10 (1) Sicile kaydý yapýlan denetim kuruluþu ve denetçiye EYBÝS üzerinde, sicile tescil sýrasýnda, bir kayýt numarasý verilir.

 

(Deðiþtirilen fýkranýn yeni þekli ; Resmi Gazete : 07/03/2015 - 29288; Yürürlük : 07/03/2015)“(2) Sicil numarasý, sicile kayýt edilen,

a) Denetçiler için “BD/Yetkilendirilme Yýlý/Kayýt Numarasý”,

b) Denetim kuruluþlarý için, “BDK/Yetkilendirilme Yýlý/ Kayýt Numarasý”,

olacak þekilde belirlenir.”

(Deðiþtirilen fýkranýn eski þekli ; Resmi Gazete : 07/03/2015 - 29288; Yürürlük : 07/03/2015)(2) Kayýt numarasý, sicile kayýt grubu dikkate alýnarak, bir (1)den itibaren teselsül eden numarayý ifade eder.

Sicil numarasý

MADDE 11 (1) Kurum tarafýndan her denetim kuruluþuna ve denetçiye, tescil iþlemi sýrasýnda bir sicil numarasý verilir.

(2) Sicil numarasý,

a) Kurumca baðýmsýz denetçi mührü teslim edilen denetçiler için BD/Yetkilendirilme Yýlý/Kayýt Numarasý/Mühür Numarasý”,

b) Mühür teslimi yapýlmayan denetçiler için BD/Yetkilendirilme Yýlý/Kayýt Numarasý/0,

c) Denetim kuruluþlarýnýn sicil numarasý, BDK/Yetkilendirilme Yýlý/ Kayýt Numarasý”,

ç) Denetim kuruluþu þubelerinin sicil numarasý ise BDK/Yetkilendirilme Yýlý/ Kayýt Numarasý/Þube Sýra Numarasý”,

olacak þekilde belirlenir.

(3) Bu maddede geçen BD baðýmsýz denetçiyi, BDK baðýmsýz denetim kuruluþunu; Yetkilendirilme Yýlý” ise denetim kuruluþu ve denetçiye denetim yetkisinin verildiði yýlý ifade eder.

Eski kayýtlarýn muhafazasý

MADDE 12 (1) EYBÝS sicil kayýtlarý kayýt tarihlerine göre; güncel kayýtlar aktif olarak gözükecek þekilde, tadil veya terkin iþlemine tabi tutulmuþ olan eski kayýtlar ise istendiðinde eriþilebilecek, ancak üzerinde herhangi bir deðiþiklik yapýlmayacak þekilde pasif olarak tutulur.

Sicilde tutulacak bilgilerin teyidi

MADDE 13 (1) Denetim kuruluþlarý ile denetçiler tarafýndan Kuruma bildirilen ve sicilde tescil, tadil ve terkin iþlemini gerektiren bilgi ve belgelere iliþkin olarak gerektiðinde ilgili kurumlarýn veri tabanlarýndan yararlanýlabilir, bunlardan teyit alýnabilir.

Þekli hatalarýn tadili

MADDE 14 (1) Þekle iliþkin olarak sonradan tespit edilen hatalar Kurumca resen veya talep üzerine tadil edilir.

(2) Tadili gerektiren belgeler ile birlikte tadilin gerekçesi de sisteme yüklenir.

(3) Tadil iþlemi ilk tescil tarihini etkilemez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sicil Ýþlemleri ve Ýlan

Sicil iþlemleri

MADDE 15 (1) Sicil iþlemleri; tescil, tadil ve terkin iþlemlerinden oluþur.

(2) Kayýtlarýn dayanaðýný teþkil eden belgeler Kuruma gönderilir.

(3) Tescil edilecek tüm hususlar ile tadil ve terkin iþlemlerinin belgeye dayanmasý esastýr. Belgeye dayanmayan hususlar sicil iþlemine konu edilemez.

(4) Denetim kuruluþlarýnda mevzuatta öngörülen diðer yükümlülükler yerine getirilmedikçe ve gerekli harç ve ücretler ödenmedikçe sicile ilk kayýt iþlemi yapýlmaz.

(5) Denetçilerde gerekli harç ve ücretler ödenmedikçe sicile ilk kayýt iþlemi yapýlmaz.

(6) Kurum tarafýndan öngörülen haller saklý kalmak kaydýyla, yetki belgeleri iptal edilenlerin EYBÝS kayýtlarý resen terkin edilir.

Tescil talebi

MADDE 16 (1) Tescil, kural olarak talep üzerine yapýlýr. Resen ya da mahkemelerin veya ilgili kurumlarýn bildirimi üzerine yapýlacak tescillere iliþkin hükümler saklýdýr.

(2) Ýlk tescil talebine, gerekli harç ve ücretlerin ödendiðine dair belgeler eklenir.

Müracaata yetkili kiþiler

(Deðiþtirilen maddenin yeni þekli ; Resmi Gazete : 07/03/2015 - 29288; Yürürlük : 07/03/2015)MADDE 17 (1) Sicile müracaat;

a) Denetçilerde, ilk tescil talebi için þahsen, diðer müracaatlar için þahsen veya görev alýnan denetim kuruluþu aracýlýðýyla,

b) Denetçinin ölüm, gaiplik ve temyiz kudretinden yoksunluk hallerinde yetkili temsilcisi, mirasçýsý veya vasiyeti tenfiz memuru tarafýndan,

c)Denetim kuruluþlarýnda, temsil ve ilzama yetkili kiþiler tarafýndan,

ç) Denetim kuruluþlarýnýn iflas, konkordato, tasfiye, devir, birleþme, bölünme ve benzeri hallerinde tasfiye memuru, yetkili temsilcisi veya temsil ve ilzama yetkili kiþiler tarafýndan,

yapýlýr.

 

(Deðiþtirilen maddenin eski þekli ; Resmi Gazete : 07/03/2015 - 29288; Yürürlük : 07/03/2015)MADDE 17 (1) Sicile müracaat;

a) Denetçilerde, þahsen veya görev alýnan denetim kuruluþu aracýlýðýyla,

b) Denetçinin ölüm, gaiplik ve temyiz kudretinden yoksunluk hallerinde yetkili temsilcisi, mirasçýsý veya vasiyeti tenfiz memuru tarafýndan,

c) Denetim kuruluþlarýnda, imza yetkisini haiz kiþiler tarafýndan,

ç) Denetim kuruluþlarýnýn iflas, konkordato, tasfiye, devir, birleþme, bölünme ve benzeri hallerinde tasfiye memuru, yetkili temsilcisi veya imza yetkisini haiz kiþiler tarafýndan,

yapýlýr.

 

Mahkeme kararý veya resmi kurumun bildirimi üzerine tescil

MADDE 18 (1) Tescile konu bir hususun mahkeme kararýyla ya da resmi yazýyla bildirilmesi halinde Kurum bu hususu tescil eder.

Tescil iþlemlerinde süreler

MADDE 19 (1) Denetim kuruluþlarý, yetkilendirme iþleminin kendilerine tebliðinden itibaren tescil ve ilana yönelik iþlemlerin tekemmülü için doksan gün içinde Kuruma müracaatta bulunurlar.

(2) Sicilde tadil veya terkine konu olacak iþlemler, bilgi veya belgede meydana gelen deðiþikliðin gerçekleþtiði günden sonraki on gün içinde Kuruma bildirilir.

(3) Tescil, tadil ve terkine iliþkin bu maddedeki iþlemlere dair müracaat ve bildirim yükümlülüðünün süresi içinde yerine getirilmediðinin Kurumca tespit edilmesi halinde müracaata yetkili kiþilerden, bu tespiti takip eden otuz gün içinde müracaat ve bildirimde bulunmama sebebi hakkýnda açýklama istenir. Bu sürenin sonunda Kurum, ilgili hususun tescil edilmemesi ile varsa konu hakkýndaki önceki kararýnýn iptali cihetine gidebilir veya iþlemi resen tescil ederek ilgililer hakkýnda idari veya adli iþlem baþlatýr.

Müracaat ve bildirim zamanýnýn tespiti

MADDE 20 (1) Kuruma elektronik ortamda yapýlan müracaat ve bildirimlerde müracaat veya bildirim tarihi, iþlemin EYBÝSteki zaman damgasý ile kayýt altýna alýndýðý tarihtir.

Kurumun inceleme yükümlülüðü

MADDE 21 (1) Kuruma yapýlan müracaat veya bildirimler, Kurumca;

a) Tescili talep edilen hususun sicile kaydý gerekli bir husus olup olmadýðý,

b) Tescil talebinin mevzuatta öngörülen sürede ve müracaata yetkili kiþiler tarafýndan yapýlýp yapýlmadýðý,

c) Kurumca istenilen belgelerin müracaat ekinde yer alýp almadýðý,

ç) Tescil edilecek hususun gerçeði tam olarak yansýtýp yansýtmadýðý,

yönünden incelenir.

Kurumca eksikliklerin giderilmesi

MADDE 22 (1) 21 inci madde uyarýnca Kurumca yapýlan incelemeler sonucunda, eksiklikler olduðunun anlaþýlmasý halinde bu hususlar müracaat sahibine bildirilir.

(2) Eksikliklerin tamamlanmasý için otuz günden fazla olmamak üzere süre verilir. Bu süre, iþlemin mahiyetine göre Kurumca en fazla on gün daha uzatýlabilir.

(3) Verilen süre içerisinde eksikliklerin tamamlanmamasý halinde müracaat sahibinin tescil talebinden feragat ettiði kabul edilir.

Tescil talebinin reddi

MADDE 23 (1) 21 inci madde uyarýnca yapýlan incelemeler sonucuna istinaden Kurumca tescil talebinin reddine karar verilenlere, ret iþlemi sebepleri belirtilerek en geç otuz gün içinde bildirilir.

Ýtiraz

MADDE 24

(Deðiþtirilen fýkranýn  yeni  þekli ; Resmi Gazete : 07/03/2015 - 29288; Yürürlük : 07/03/2015)(1) Sicil iþlemleri, tescil ve ilanla birlikte hüküm ifade eder.

(Deðiþtirilen fýkranýn  eski þekli ; Resmi Gazete : 07/03/2015 - 29288; Yürürlük : 07/03/2015)(1) Müracaat sahipleri sicil iþlemlerine iliþkin olarak tescil tarihinden itibaren on gün içinde Kuruma itiraz edebilirler.

(2) Kurum, yapýlan itirazý deðerlendirir. Ýtirazýn haklý bulunmasý halinde buna göre iþlem tesis ederek durumu müracaat sahibine bildirir.

Ýlan

MADDE 25 (1) Yetkilendirme iþlemleri, sicile kayýt ve ilanla birlikte hüküm ifade eder.

(2) Ýlan, Kurum internet sitesinden yapýlýr.

(3) Sicile kaydedilen denetçi ya da denetim kuruluþuna iliþkin bilgilerden Kurum tarafýndan belirlenenler ilan edilmeyebilir.

(4) Üçüncü kiþiler, ilan edilen sicil kayýtlarýný bilmediklerini iddia edemezler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Verilerin Saklanmasý, Güvenliði ve Paylaþýmý

Verilerin saklanmasý ve güvenliði

MADDE 26 (1) Kurum, EYBÝSte kayýtlý verilerin dýþardan gelebilecek tehditlere karþý güvenliðinin saðlanmasý amacýyla gerekli tedbirleri alýr.

(2) EYBÝS kayýtlarý ile bu kayýtlara esas bilgi ve belgeler hukuki güvenlik, kalýcýlýk ve yüksek kaliteyi gözetecek þekilde Kurumca muhafaza edilir.

Sicil iþlemlerinin elektronik ortamda güvenli elektronik imza kullanýlarak gerçekleþtirilmesi

MADDE 27 (1) Bu Teblið kapsamýnda yapýlacak müracaat, bildirim, itiraz ve diðer iþlemler, elektronik ortamda ve 5070 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinde tanýmlanan Güvenli Elektronik Ýmza kullanýlarak yapýlýr.

(2) Baðýmsýz denetim kuruluþlarýnda imza yetkisini haiz kiþilerin kuruluþ namýna ve kendi adlarýna üretilen güvenli elektronik imzayla kuruluþu temsil etmeleri durumunda, kullanýlacak nitelikli elektronik sertifikalarda sertifika sahibi alaný içine, sertifika sahibinin adý ve soyadý ile birlikte temsil ettiði tüzel kiþiliðin ticaret unvanýnýn, ticaret sicil numarasýnýn ve denetim kuruluþu sicil numarasýnýn yazýlmasý ve bu hususun sicile kaydý þarttýr.

Fýkrada yer alan “imza yetkisini haiz” ibaresi “temsil ve ilzama yetkili” olarak deðiþtirilmiþtir.(Resmi Gazete : 07/03/2015 - 29288 ; Yürürlük : 07/03/2015)

(3) Elektronik ortamda üretilen belgelerin tescile dayanak olabilmesi için bu belgelerde güvenli elektronik imza ile birlikte zaman damgasýnýn da kullanýlmasý zorunludur. Elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile imzalanmýþ belgelerde noter onayý aranmaz.

(4) EYBÝSte elektronik ortamda iþlem yapýlamamasý halinde iþlemler, daha sonra elektronik ortama aktarýlmak üzere, yazýlý ortamda ve Kurumca uygun görülen sürede yürütülür.

(5) Bu Teblið uyarýnca yapýlacak tebligatlar hakkýnda 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayýlý Tebligat Kanunu hükümleri uygulanýr.

Verilerin paylaþýmý

MADDE 28 (1) EYBÝSteki bilgiler, mevzuat ile getirilen sýnýrlamalar ve bu Tebliðde belirtilen usul ve esaslara göre yapýlacak iþbirliði protokolleri çerçevesinde ilgili kurumlarla paylaþýlabilir.

(2) EYBÝSteki bilgilerden faydalanmak isteyen kurumlar, Kuruma yazýlý olarak müracaat eder. Müracaatta, talep edilen bilgilerin kullaným amacý ve varsa kanuni dayanaðý açýkça belirtilir.

(3) Kurumlar, aldýklarý verilerin gizliliðini ve güvenliðini saðlamakla yükümlüdür. Alýnan veriler talebe esas gerekçe dýþýnda hiçbir amaçla kullanýlamaz ve baþka kiþi veya kurumlara verilemez.

(4) Veri paylaþýmýndan yararlanan kurumlar, aldýklarý verileri mevzuata aykýrý kullanmalarý veya güvenliðini saðlayamamalarý durumunda doðacak hukuki sonuçlardan sorumludurlar.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Ýdari yaptýrým

MADDE 29 (1) Sicil kaydýna iliþkin müracaat ve bildirimlerin süresi içerisinde tam ve doðru olarak yapýlmamasý halinde denetim kuruluþu veya denetçi hakkýnda Yönetmelikte yer alan yaptýrýmlar uygulanýr.

Tebliðde hüküm bulunmayan haller

MADDE 30 (1) Bu Tebliðde hüküm bulunmayan hususlar Kurum tarafýndan düzenlenir.

Yürürlük

MADDE 31 (1) Bu Teblið yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 32 (1) Bu Teblið hükümlerini Kurum Baþkaný yürütür.

 

 

 

         

 K.ÝhsaniyeMah.Hazým Uluþahin Ýþ Merkezi B Blok Kat:4/410 Selçuklu/KONYA
Telefon: 0332 237 06 77 Faks : 0332 235 24 56 Gsm: 0532 764 93 75
Tüm Haklarý Saklýdýr

bilgi@vergisozluk.com
Yasal uyarý